0
0
0
s2sdefault

Πάνε περίπου εφτά χρόνια από τότε που προέκυψε η ανάγκη  δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης. Τότε βρέθηκε μια ομάδα ανθρώπων που στήριξαν την πρόταση που έκανα προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις στο νησί, πάνω στις οποίες θα χτίζονταν η τοπική μουσική εκπαίδευση.  Οι άνθρωποι που πίστεψαν  και πάλεψαν για την υλοποίηση αυτής της ιδέας ήταν οι: Μ. Καραγιάννης, Μ. Παπαστεφάνου, Α. Κατεργάρη. Μ. Μαμουγιώργη, Λ. Τσαγγούρια, Μ. Καλινάκη κ.ά. Ο καθένας από τότε μέχρι σήμερα προσφέρει σ' αυτόν τον σύλλογο αυτό που μπορεί και θεωρεί καλύτερο.


Σήμερα θα ήθελα να κάνω ένα απολογισμό από την πλευρά μου και να πω το πώς βίωσα εγώ την ιστορία του συλλόγου μέχρι τώρα. Η αλήθεια είναι ότι έχω δουλέψει με παιδιά στα δημόσια σχολεία, αλλά δεν είχα ποτέ τη δυνατότητα να εμβαθύνω στο θέμα της μουσικής παιδείας με τον τρόπο που έγινε στο σύλλογο.  Ωστόσο, η εμπειρία μου στο σχολείο με έκανε να πιστέψω στις ιδιαίτερες νοητικές- μουσικές και εκφραστικές ικανότητες των παιδιών καθώς και στα αποτελέσματα της μεθοδικής, και καλά σχεδιασμένης και οργανωμένης εκπαίδευσης. Πίστευα  και πιστεύω όχι μόνο στο “ταλέντο”, αλλά και στην επίκτητη γνώση που είναι καθαρά θέμα παιδείας.

Και ερχόμαστε σήμερα, μετά από εφτά  χρόνια λειτουργίας του συλλόγου και με τη συμβολή όλων των μουσικών που έχουν περάσει από αυτόν και των σημερινών- την Όλγα Πανάγου με το εργαστήρι του πιάνου και τη Μαρίνα Βισκούνοβα στη τάξη της κιθάρας- να μιλάμε πραγματικά για επίτευξη των βασικών σκοπών λειτουργίας του συλλόγου μεταξύ των οποίων είναι: Σας τους θυμίζω: η αγάπη για τη μουσική,  η δημιουργία ενός φυτωρίου νέων μουσικών, η ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής, η ανάπτυξη ενός ακροατηρίου που γίνεται όλο και πιο απαιτητικό και η ανάδειξη της τοπικής μας μουσικής παράδοσης που είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί τη μουσική μας ταυτότητα που οφείλουμε να διατηρούμε και να προστατέψουμε είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει και μας διαφοροποιεί πολιτισμικά από τους άλλους.
Ποια είναι τώρα τα οφέλη από τα παραπάνω; Είναι πολλαπλά τόσο για τον καθένα ξεχωριστά όσο και για όλους μαζί:  η ενασχόληση με τη μουσική κάνει το μυαλό μας να είναι σε εγρήγορση, χτίζει μια δυνατή μνήμη,  προάγει την ευρηματικότητα, ηρεμεί και χαλαρώνει το σώμα  και τη ψυχή…  Μετά από εφτά χρόνια σκληρής δουλειάς με τα παιδιά, τη χρονιά που πέρασε αισθάνθηκα ότι όλη η εργασία των προηγούμενων χρόνων άρχισε να δίνει τους καρπούς της. Τα παιδιά ανέπτυξαν την ομαδικότητα, τη συνεργασία, ενώθηκαν σαν μια γροθιά και όλα τα στοιχεία εκείνα που χτίσαμε βήμα – βήμα και με πολύ κόπο έβγαιναν σε μια καταπληκτική δυναμική της ομάδας. Για αυτό και τη χρονιά που μας πέρασε η χορωδία και τα μουσικά σύνολα πλούτισαν το ρεπερτόριο τους προσθέτοντας κι άλλα κομμάτια, τόσο από το τοπική παράδοση όσο και από Έλληνες και ξένους συνθέτες. Τραγουδήσαμε επίσης μελοποιημένη ποίηση έργα μεγάλων ποιητών, που κρύβουν σημαντικούς συμβολισμούς και νοήματα, που προκαλούν τη σκέψη και τον προβληματισμό και ανυψώνουν τον άνθρωπο.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω τη σημαντικότητα λειτουργίας αυτού του συλλόγου τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό- κοινωνικό επίπεδο, θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, να σας εκφράσω την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό μου από την εξέλιξη και την μουσική πρόοδο των παιδιών, να σας θυμίσω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι καρπός μακράς και επίπονης  εργασίας, και θα πρέπει όλοι να το προστατέψουμε και να φροντίσουμε για να συνεχίσει να υπάρχει. Και θα συνεχίσει να υπάρχει με τη δική σας στήριξη και τη συμμετοχή των παιδιών σας, ο σύλλογος χρειάζεται νέα μέλη και νέες παιδικές φωνές, που θα προστεθούν και θα ενσωματωθούν με τις ήδη υπάρχουσες…
Σε καιρούς δύσκολους,  καιρούς οικονομικών κρίσεων όπως αυτόν που διανύουμε, το πρώτο πράγμα που χτυπιέται είναι ο Πολιτισμός και οι τέχνες. Όταν όμως το γνωρίζουμε μπορούμε να αντισταθούμε σ’ αυτό.   Αυτό το νησί αυτός ο τόπος είναι ιδιαίτερος και αν πιστέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να τον κάνουμε κέντρο πολιτισμού και τέχνης φέτος μάλιστα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά έχουν περάσει 150 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης αυτού του αριστουργήματος της ελληνιστικής περιόδου που κοσμεί το μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, εκεί όπου το θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.  Και θέτω το ερώτημα: Δε θα μπορούσε να γυρίσει στον τόπο που το δώρισαν;

Γιώτα Τηγανούρια- Αραβία
Μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου

Επιγραμματικά οι εκδηλώσεις του 2013
1.    Εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης  Μαρτίου του 1821 σε συνεργασία με το γυμνάσιο- λύκειο Σαμοθράκης
2.    Εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής που συνοδεύουν τα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας: Μοιρολόι της Παναγιάς, Εγκώμια του Επιταφίου
3.    Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πανευρωπαϊκή ημέρα μουσικής 21η Ιουνίου
4.    Διοργάνωση του 1ου χορωδιακού φεστιβάλ αφιερωμένο στα 150 χρόνια από την ανεύρεση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Το φεστιβάλ περιελάμβανε μια σειρά από συναυλίες και σεμινάρια.
5.    Διοργάνωση μιας σειράς καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο πολιτιστικό καφενείο του δήμου ‘’Πλάτανος’’
6.    Εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου 1940 σε συνεργασία με το γυμνάσιο- λύκειο Σαμοθράκης
7.    Εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου 1973  σε συνεργασία με το γυμνάσιο- λύκειο Σαμοθράκης, καθώς και το δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας
8.    Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το γυμνάσιο λύκειο Σαμοθράκης