0
0
0
s2sdefault

Από την αρχαιότητα έως σήμερα η μουσική παιδεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου αφού οδηγεί στην ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξή του. Η ανθρώπινη μουσικότητα θεωρείται μια έμφυτη δυνατότητα του καθενός μας, ενώ η έκφρασή της συμβάλει στην εξέλιξη της προσωπικότητά μας, στην πνευματική μας ολοκλήρωση και την ψυχική μας αρμονία.

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική παιδεία οξύνει την αντίληψη, εξασκεί τη μνήμη, προάγει την ευρηματικότητα, οικοδομεί το ήθος και ηρεμεί την ψυχή. Παράλληλα η δημιουργία πολιτών που μπορούν να επικοινωνούν με το φυσικό, το κοινωνικό και το πολιτισμικό περιβάλλον τους, αλλά και ανθρώπων που έχουν μια υγιή σχέση με τον εαυτό τους, αποτελούν βασικούς στόχους της μουσικής εκπαίδευσης σήμερα. Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά στα παιδιά που ασχολούνται και σπουδάζουν τη μουσική, ωστόσο ξεδιπλώνονται σιγά-σιγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέχνη σημαίνει ανάγκη για προσωπική έκφραση, σημαίνει αντανάκλαση της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από την ανθρώπινη εμπειρία, σημαίνει προσωπικός αγώνας που οδηγεί σ’ αυτή την αντανάκλαση που εσωτερικού εαυτού.

Τα ταξίδια για τους μαθητές μας που συμμετέχουν τα παιδιά της χορωδίας, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με άλλα παρόμοια παιδικά και εφηβικά μουσικά σχήματα αλλά και παράλληλα να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοιες δράσεις δημιουργούν στα παιδιά επιπλέον κίνητρα ενασχόλησης με τη μουσική, τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους, ενθαρρύνουν τη συλλογικότητα, ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την ανάγκη τους να μοιραστούν με το κοινό, τη χαρά τους και την πληθώρα των συναισθημάτων που νοιώθουν μέσα από την ενασχόληση τους με τη Μουσική Τέχνη.
Αυτή η Μουσική Συνάντηση ας είναι η αρχή για περισσότερες Μουσικές Συναντήσεις μεταξύ των σχολείων μας. Η προσφορά της Τέχνης και συγκεκριμένα της Μουσικής Τέχνης στην Παιδεία μας είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Η κοινωνία μας μέσα από το σύγχρονο σχολείο οφείλει να εξισορροπήσει την καλλιτεχνική ανάπτυξη των μαθητών μας με την ακαδημαϊκή. Πρόκειται για ένα θέμα όπου ο εκπαιδευτικός χρειάζεται τη συνεργασία των γονέων, γιατί η ίδια η οικογένεια είναι αυτή που θα φροντίσει αρχικά η τέχνη να ανθίσει και να καλλιεργηθεί μέσα στα παιδιά, όχι μόνον με την προϋπόθεση ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την ακαδημαϊκή πρόοδο, αλλά αντιθέτως τη βοηθά και λειτουργεί συμπληρωματικά σ’ αυτήν.

Αυτή η Μουσική Συνάντηση θα γίνει μεταξύ της Παιδικής Χορωδίας Σαμοθράκης και των χορωδιών των Μουσικών Σχολείων Κομοτηνή Καβάλας. Πρόκειται για μια διοργάνωση του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'', της σχολικής συμβούλου μουσικής ΑΜΘ και μαέστρο της Παιδικής Χορωδίας Σαμοθράκης, με τη στήριξη των δύο παραπάνω σχολείων.