0
0
0
s2sdefault

Την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις», στο φιδέλειο πνευματικό κέντρο, όπου μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των δράσεων του συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε.


Ο απολογισμός του 2014 περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις της Παιδικής Χορωδίας και των Μουσικών Συνόλων του συλλόγου, συμμετοχή σε σχολικές γιορτές, εθνικές επετείους και σε τοπικά εθιμικά δρώμενα, ταξίδια της χορωδίας και συνεργασία με άλλες παρόμοιες μουσικές ομάδες, καθώς και διοργάνωση άλλων μουσικών εκδηλώσεων.
•Έτσι η χορωδία συνεργάστηκε με το γυμνάσιο – λύκειο Σαμοθράκης και στήριξε μουσικά την σχολική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Ακολούθησε μια συναυλία ανοιχτή στο κοινό με το ίδιο θέμα.
•Τη Μεγάλη Σαρακοστή τα παιδιά, μέλη του Συλλόγου, έδωσαν το παρόν σε όλες τις εκκλησίες του νησιού στις ακολουθίες των χαιρετισμών κάθε Παρασκευή βράδυ ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους και προσευχές. Ακολούθησε η Μεγάλη Εβδομάδα με το Μοιρολόι της Παναγιάς που το ψάλλαμε στην εκκλησία των Αλωνίων και τα  Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία της Καμαριώτισσας.
•Η εβδομάδα του Πάσχα έκλεισε με τη γιορτή των Πέντε Αγίων Μαρτύρων Σαμοθράκης που γιορτάζονται την Κυριακή του Θωμά, όπου η παιδική χορωδία του συλλόγου έψαλλε δύο ύμνους των Πέντε Μαρτύρων το Σάββατο  στον εσπερινό, στην εκκλησία της Χώρας. Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου η χορωδία έκανε μια εκδρομή στον κάμπο στο εκκλησάκι του Αγίου, όπου στον εσπερινό έψαλε το παραθρησκευτικό τραγούδι του Αγίου.
•Τον Απρίλη του 2014 δόθηκε μια τελευταία μαθητική συναυλία με τα παιδιά που μελετούσαν μουσικά όργανα στο σύλλογο, και μ’ αυτή την εκδήλωση ολοκληρώθηκε η παραμονή του συλλόγου στο διαμέρισμα της Καμαριώτισσας, αλλά παράλληλα ξεκίνησε και η αλλαγή της λειτουργίας του, που τώρα επικεντρώνει στη διδασκαλία του χορωδιακού τραγουδιού. 
•Μέσα στον Μάιο του 2014 η Παιδική – εφηβική Χορωδία επισκέφτηκε τα Μουσικά Σχολεία Κομοτηνής και Καβάλας όπου και έδωσε με μεγάλη επιτυχία συναυλίες στο πλαίσιο των μουσικών ανταλλαγών.
•Στις αρχές Ιούνιου του 2014 άνοιξε τις εργασίες ενός ιατρικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Χώρας.
•Την 21η Ιουνίου στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της Μουσικής πραγματοποίησε μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό Μάνο Χατζιδάκι.
•Στις 28 Ιουνίου η χορωδία του συλλόγου έκλεισε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Νίκη πάει σχολείο» με μια συναυλία που έγινε στην αίθουσα του Νομαρχείου στην Αλεξανδρούπολη, όπου δόθηκε στα παιδιά και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από την Αντιπεριφέρεια Έβρου.
•Τον Αύγουστο του 2014 οι μουσικές ομάδες «Ηχοϋφάντες» και «Κυρασουλένη» έδωσαν δύο συναυλίες σε συνεργασία με την Δημοσυνεταιριστική εταιρεία Έβρου καθώς και την Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σαμοθράκης, τα έσοδα των οποίων θα  διατεθούν  για τη λειτουργία του συλλόγου. Παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο στο τέλος Αυγούστου διοργανώθηκαν μια σειρά σεμιναρίων για πιάνο και κλασικό τραγούδι, με τις διεθνούς φήμης μουσικούς: Δόμνα Ευνουχίδου και  Θεοδώρα Μπάκα.
•Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η χορωδία του συλλόγου στηρίζει μουσικά τις σχολικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου καθώς και της 17ης Νοέμβρη, πραγματοποιώντας και συναυλίες ανοιχτές στο κοινό.
•Οι δράσεις του Συλλόγου για το 2014 ολοκληρώθηκαν με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, καθώς και το ταξίδι της χορωδίας για δύο συναυλίες. Η μία έγινε στην αρμένικη εκκλησία της Αλεξανδρούπολης και η δεύτερη στο Μουσικό  σχολείο Σερρών. Την επόμενη μέρα η χορωδία έψαλε τα κάλαντα στον Μητροπολίτη Αλεξ/πολης και στον περιφερειάρχη ΑΜΘ καθώς επίσης και στο φουαγιέ του πλοίου ΣΑΟΣ για τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί.
Μέσα από τα ταξίδια, τα παιδιά της χορωδίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με άλλα παρόμοια παιδικά και εφηβικά μουσικά σχήματα αλλά και παράλληλα να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοιες δράσεις δημιουργούν στα παιδιά επιπλέον κίνητρα ενασχόλησης με τη μουσική, τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους, ενθαρρύνουν τη συλλογικότητα, ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την ανάγκη τους να μοιραστούν με το κοινό, τη χαρά τους και την πληθώρα των συναισθημάτων που νοιώθουν μέσα από την ενασχόληση τους με τη Μουσική Τέχνη.

Σ' αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

•Το δημοτικό σχολείο Καμαριώτισσας που τα τελευταία χρόνια μας παραχωρεί τον χώρο του για να γίνονται οι πρόβες της χορωδίας.
•Τη Πανσαμοθρακική εστία Αθηνών για τη φιλοξενία του συλλόγου μας στον χώρο του φιδέλειου πνευματικού κέντρου.
•Όλους τους ντόπιους και ξένους μουσικούς που έχουν παίξει αφιλοκερδώς μουσική για να στηρίξουν το έργο του συλλόγου.
•Την εκκλησία της Χώρας που μας παραχωρεί την πίσω αυλή προκειμένου να γίνονται εκεί κάποιες από τις συναυλίες μας.
•Την ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης που συχνά φιλοξενεί τη χορωδία στους χώρους των κατασκηνώσεων της Μάκρης.
•Το δήμο Σαμοθράκης για τη συνεργασία κατά τη διεξαγωγή διαφόρων μουσικών εκδηλώσεων μας.
•Το γυμνάσιο – λύκειο Σαμοθράκης για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο εορτασμού σχολικών γιορτών και επετείων, αλλά και για τη σημερινή παραχώρηση των θρανίων  
•Την εταιρεία ΣΑΟΣ για τις μειωμένες τιμές των εισιτηρίων κατά την μεταφορά της χορωδίας.
•Τα σούπερ μάρκετ Σαλβάνου και Σαλαμανή για τις προσφορές τους στη σημερινή μας εκδήλωση.

Ευχαριστούμε επίσης όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και σας καλούμε να στηρίξετε με κάθε τρόπο το έργο μας.
Θέλουμε επίσης να ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή εκλογών του συλλόγου την άνοιξη του 2015, όπου καλούμε τα νέα μέλη να αναλάβουν πιο ενεργή δράση.


Για το Δ.Σ. 
Η  πρόεδρος Παπαστεφάνου Μαρίνα