0
0
0
s2sdefault

 Το Βιωματικό Μουσικό Εργαστήριο Echotropia

Το βιωματικό μουσικό εργαστήριο Echotropia ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2020 από τους Λευτέρη Ναβροζίδη και Πανορμίτη Μπούμπα. Αντικείμενο του είναι η μελέτη της Ανατολικής Τροπικής μουσικής μέσα από τα παραδείγματα τοπικών και λαϊκών παραδόσεων της Ελλάδας και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Η υποστήριξη της μελέτης γίνεται με την αναφορά στα μεγάλα θεωρητική συστήματα της τροπικής μουσικής του τόπου μας, αυτά της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Μουσικής. Στο πλαίσιό του λειτουργεί μουσική ορχήστρα με τακτικές εβδομαδιαίες

συναντήσεις. Το Echotropia διοργανώνει αυτόνομα σεμιναριακά μαθήματα sessions στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Σαμοθράκη με θεματικές που αφορούν την τροπική μουσική, πολλές φορές σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς, καθώς και μουσικές παραστάσεις. Επιγραμματικά αναφέρουμε τη συνεργασία του Echotropia με τους Αντώνη Απέργη, Απόστολο Σιδέρη, Αλέξη Λουλούδη, Δημήτρη Μικέλη, Ziad Rajab, Θωμά Μελετέα.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γέννεσης»

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης « Αρμονίας Γένεσις» ιδρύθηκε το 2007 και είναι ένας πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας. Έχει σαν στόχο την προώθηση του πολιτισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής επενδύοντας στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό. Στη δημιουργία του συλλόγου προχωρήσαμε επειδή πιστεύουμε στη δύναμη της μουσικής που επηρεάζει θετικά την προσωπικότητα των ανθρώπων, διαμορφώνει συνειδήσεις, επιδρά ευεργετικά στις κοινωνικές σχέσεις και δομές, και καλλιεργεί τη συλλογική συνείδηση.
    Οι σκοποί ιδρύσεως του συλλόγου μας αφορούν:
•    Στη διάδοση της μουσικής παιδείας στη Σαμοθράκη
•    Στην καλλιέργεια και εξέλιξη της χορωδιακής μουσικής
•    Στην προώθηση της παραδοσιακής και και κλασικής μουσικής
•    Στη δημιουργία ενός φυτωρίου νέων μουσικών
•    Στην καλλιέργεια της αγάπης για τη μουσική
•    Στην ανάπτυξη ενός συνειδητοποιημένου και απαιτητικού ακροατηρίου
•    Στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του τόπου

Υπό τη σκέπη του συλλόγου λειτουργούν χορωδιακές ομάδες διαφόρων ηλικιών: Προχορωδία, Παιδική Χορωδία, Πολυφωνικό Τμήμα και Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού, οι οποίες δίνουν συναυλίες εντός νησιού συμμετέχοντας σε τοπικά μουσικά εθιμικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάποιες από τις ομάδες αυτές έχουν ταξιδέψει και έχουν βραβευτεί, εκπροσωπώντας τη Σαμοθράκη και αναδεικνύοντας τη μουσική και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής, σε διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνονται σε πόλεις της Ελλάδας (Αλεξ/πολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Πολύγυρο, Δράμα, Καβάλα, Αθήνα κ.ά.) και του εξωτερικού (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Τουρκία κ.ά.). Τις χορωδιακές ομάδες διδάσκει και διευθύνει η Γιώτα Τηγανούρια.
Επίσης ο σύλλογος δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση πολιτιστικών- μουσικών εκδηλώσεων και μουσικών σεμιναρίων –εργαστηρίων στο νησί, φιλοξενώντας παρόμοιες χορωδιακές και μουσικές ομάδες. Μ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η συμβολή του στα μουσικά θέματα. Σε συνεργασία με  δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς διοργανώνει με επιτυχία, όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, εκδηλώσεις με ντόπιους και ξένους μουσικούς συμβάλλοντας και υποστηρίζοντας τη διάχυση της  μουσικής γλώσσας και τέχνης.


Oνομασία Διοργάνωσης: Samothraki Echotropia Festival

•    Το πρώτο συνθετικό της ονομασίας αφορά τον τοπικό προσδιορισμό, που όπως θα δούμε παρακάτω πέρα από τον τόπο συνάντησης, αφορά τον βασικό πυρήνα μελέτης των workshop που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ: Το παραδοσιακό ρεπερτόριο της Σαμοθράκης.
•    Το δεύτερο συνθετικό, πέρα από επωνυμία του εργαστηρίου, συνιστά μια περιεκτική περιγραφή της διαδικασίας. Echo – tropos. Ηχώ/Ήχος και Τρόπος. Σκοπός των εργαστηρίων, των συναυλιών και των δράσεων μας είναι η διάδοση της τροπικής μουσικής, που έχει σαν βάση της την οργάνωση του Ήχου σε συγκεκριμένους μουσικούς τρόπους, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
•    Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στα Θέρμα Σαμοθράκης και σκοπός είναι  η καθιέρωσή της σε θεσμό για τον τόπο.


Σκοπός του Samothraki Echotropia Festival

•    Η δημιουργία ενός ήπιου δικτύου επισκεπτών με κεντρικές αξίες το σεβασμό στη τοπική κοινωνία, τη φύση και την αγάπη προς την τέχνη.
•    Τη διάδοση της τοπικής μουσικής παράδοσης την εκκαθάριση και την εκλέπτυνση της αισθητικής της προσέγγισης στα πρότυπα των μουσικών δικτύων του βορειοανατολικού Αιγαίου και των παραλίων της Μ. Ασίας, αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Τροπικής Μουσικής, στο οποίο εντάσσεται.
•    Η καλλιέργεια της συνειδητής διαβίωσης στο φυσικό περιβάλλον.
•    Η δημιουργία κοινοτικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων, Αλλοδαπών επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας.
•    Η επαφή με την τελετουργική και εσωτερική φύση της μουσικής.


Γιατί στη Σαμοθράκη?

•    Η Σαμοθράκη είναι πολιτισμική κοιτίδα από τα προϊστορικά χρόνια. Ιερός τόπος λατρείας και μυστηρίων. Ο χαρακτήρας της Ανατολικής Τροπικής Μουσικής, σαφώς μυστηριακός, λατρευτικός και θεραπευτικός, αρχέγονος. Το τοπίο της Σαμοθράκης, παρθένο και άχρονο. Υπάρχει μια πλήρης αισθητική ταύτιση του τόπου και του περιεχομένου του φεστιβάλ.
•    Το νησί έχει μια πλούσια μουσική τοπική παράδοση, ως σταυροδρόμι ανατολής -δύσης, βορά- νότου.
•    Υπάρχει ήδη ένα δίκτυο επισκεπτών που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, καθώς και για τις αξίες και την αισθητική της διοργάνωσης.
•    Χαμηλό κόστος διαβίωσης και διοργάνωσης, ύπαρξη δημοτικού και οργανωμένου camping, προσιτό σε κόσμο όλων των οικονομικών τάξεων.
•    Ο τόπος έχει ανάγκη από οικονομική ανάπτυξη μέσω ενός δικτύου επισκεπτών, με σεβασμό και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρα, μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. Έχει ανάγκη από εξωστρεφείς πολιτισμικές δράσεις που αγκαλιάζουν ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και προωθούν τη Σαμοθράκη ως έναν διεθνή προορισμό με απαράμιλλο πολιτιστικό και φυσικό κάλλος.


Γιατί Τροπική Μουσική της Ανατολικής Μεσογείου?

•    Η Μουσική αυτή αποτελεί μια πολιτισμική συνέχεια που εκτείνεται σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή και ιστορική περίοδο. Από την Ινδία ως και τη βόρεια Αφρική, από τα Βαλκάνια ως την Περσία, από τον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό ως τον ινδικό και περσικό, η τροπική μουσική της Ανατολής συνιστά μια βαθιά πνευματική και τελετουργική μουσική, σε βαθιά επαφή με τις φυσικές ποιότητες του ήχου. Οργανώνεται σε λόγιες και λαϊκές πολιτισμικές οντότητες. Μέρος της είναι η και τοπική λαϊκή παράδοση της μουσικής της Σαμοθράκης.
•    Ιδανικός χώρος επιτέλεσης και δημιουργίας της είναι η ηρεμία και το φυσικό περιβάλλον.
•    Αποτελεί έναν μουσικό κόσμο που προοδευτικά γίνεται πεδίο ενδιαφέροντος μεγάλης μερίδας ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
•    Μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο ζύμωσης της τοπικής μουσικής παράδοσης με γειτονικές μουσικές παραδόσεις, αλλά και πλαίσιο προώθησης της τοπικής κουλτούρας σε εξειδικευμένο μουσικό κοινό.
•    Συνδυάζει το τοπικό ρεπερτόριο, αλλά και το υπερτοπικό, καθώς αφορά τη μουσική και την παράδοση όλων των λαών της περιοχής και μέρος ευρύτερου μουσικού δικτύου. Άλλωστε η Σαμοθράκη ανήκει σε εκείνη τη εθνομουσικολογική ζώνη που ξεκινά από τη Μαύρη θάλασσα και την Κωνσταντινούπολη, κατεβαίνει τα Μικρασιατικά παράλια, με τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου και φτάνει μέχρι τη Σμύρνη και τις ανατολικές ακτές.
Κοινό Σεμιναριών και Συναυλιών

•    Εξειδικευμένο κοινό (μουσικοί επαγγελματίες και μη) όπως αυτό συναντάται σε αντίστοιχες δράσεις ανά την Ελλάδα (βλ. Λαβύρινθος, Μουσικό χωριό, Μουσικές Αυλές κλπ), στο οποίο θα δωθεί κίνητρο επίσκεψης στη Σαμοθράκη.
•    Σημαντικό τμήμα του κοινού που επισκέπτεται ήδη τη Σαμοθράκη, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
•    Η τοπική κοινωνία.

περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61557642070563

https://www.facebook.com/61557642070563/videos/406497758809017