0
0
0
s2sdefault

«…Η μουσική είναι η κίνηση του ήχου να φτάσει την ψυχή και να της δείξει την αρετή. Η αρετή είναι μια υγιής διάθεση της ψυχής και ομορφιά και δύναμη, ενώ κακία είναι η αρρώστια, η ασχήμια και η αδυναμία της. Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη…»   Πλάτων Το 2ο χορωδιακό φεστιβάλ με τίτλο: ''Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης'' συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα

Έβρου, με την επιστημονική στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και την υποστήριξη του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις''. Η διοργάνωση του 2ου Χορωδιακού Φεστιβάλ με τίτλο: «Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης» περιλαμβάνει μια σειρά από σεμινάρια – μουσικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από καταξιωμένους στον χώρο μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς και θα απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, των μουσικών σχολείων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές που θα πραγματοποιήσουν φέτος τα σεμινάρια - μουσικά εργαστήρια και συναυλίες είναι: 
• Ο Αντώνης Κοντογεωργίου: ο καταξιωμένος μαέστρος και για πολλά χρόνια διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ, με πλούσια εμπειρία, με μοναδικό  και αξιόλογο έργο στο τομέα του χορωδιακού τραγουδιού.
• Η Μαρία- Έμμα Μελιγκοπούλου διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Α.Π.Θ. με τη πολυβραβευμένη  Μεικτή Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.
Τα σεμινάρια θα είναι βιωματικά και περιλαμβάνουν την ενεργή συμμέτοχη μαθητών, και εκπαιδευτικών και την εντρύφησή τους σε θέματα: εξάσκησης φωνής, τεχνικής και ερμηνείας τραγουδιού, καθώς και διεύθυνσης παιδικής και μεικτής χορωδίας.
Οι στόχοι των σεμιναρίων μουσικών εργαστηρίων είναι πολλαπλοί εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού, ηθικού, κοινωνικού και  πολιτιστικού περιεχομένου και μεταξύ άλλων μαθητές, εκπαιδευτικοί και ακροατές μπορούν να συνειδητοποιήσουν την αξία
• της σωστής φωνητικής ερμηνείας μέσα από την προσφορά υψηλών μουσικοπαιδαγωγικών  προτύπων & συμπεριφορών
• της συλλογικής συμμετοχής και συνεργατικότητας χωρίς ανταγωνισμούς,  μέσα από τη γνωριμία και την ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων
• των ευεργετικών επιδράσεων του χορωδιακού τραγουδιού, αφού η σχέση που έχουμε με τη φωνή μας είναι πρωταρχικής σημασίας και καθορίζει αποφασιστικά όχι μόνο την ενασχόλησή μας με τη μουσική, αλλά και γενικότερα την αναπτυξιακή μας πορεία ως υγιή άτομα στην κοινωνία. Η έκφραση της ανθρώπινης μουσικότητας μέσω της φωνητικής ερμηνείας, ως μια έμφυτη δυνατότητα του κάθε ανθρώπου, συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην πνευματική ολοκλήρωση και στην ψυχική του αρμονία.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια καινοτομία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, όπου γίνεται και το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Παράλληλα με τα επιμορφωτικά σεμινάρια – μουσικά εργαστήρια, οι χορωδίες των σχολείων θα παρουσιάζουν μέρος της δουλειάς τους, ενώ στο τέλος  θα γίνει μια εκδήλωση- παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μουσικών εργαστηρίων, στα οποία θα συμμετέχουν από κοινού όλες οι χορωδίες που πήραν μέρος.
Η επιλογή της Σαμοθράκης, ως ο τόπος που γέννησε τη φτερωτή Νίκη, ενισχύει την πολιτιστική αποκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προσωπική συγκέντρωση, στη μελέτη και εμβάθυνση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, έχοντας ως σύμμαχο την ηρεμία του τοπίου, τη δύναμη και ενέργεια της φυσικής απλότητας και ομορφιάς.
Η διοργάνωση του 1ου Χορωδιακού φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2013 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μουσική στη Σαμοθράκη  και ήταν αφιερωμένο στα 150 χρόνια ανεύρεσης του αγάλματος της Νίκης. Στις εκδηλώσεις αυτές, είχαν λάβει μέρος δύο από τις καλύτερες παιδικές χορωδίες της Ελλάδας: η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδας Θεσ/νικης και η Παιδική χορωδία Πολυγύρου Χαλκιδικής, καθώς και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Δράμας μαζί με τη Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης. Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν και τότε ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ενώ οι εντυπώσεις όλων των παρευρισκομένων, μαθητών, εκπαιδευτικών και ακροατών ήταν εξαιρετικές.
Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης, επαναπροσδιορίζουμε τον ρόλο μας, ως μαθητές και εκπαιδευτικοί, και μέσα από τη δύναμη της Μουσικής Τέχνης μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση  της ελληνικής δημόσιας μουσικής εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη Νίκη της Σαμοθράκης, ευελπιστεί να στηρίξει το έργο των Μουσικών Σχολείων ολόκληρης της περιφέρειας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Μεικτού Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Γιώτα Τηγανούρια Σχολική Σύμβουλος Μουσκής

Μαέστρος της Παιδικής- Νεανικής Χορωδίας Σαμοθράκης του Σ.Φ.Μ.''Αρμονίας Γένεσις''