0
0
0
s2sdefault

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 έγινε  η κοπή της πίτας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'' όπου τα μέλη και οι φίλοι που παρευρέθηκαν αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά. Μετά την ευλογία της πίτας , έγινε ο απολογισμός των δράσεων του συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε και αναφέρθηκαν εν συντομία οι δράσεις που σχεδιάζουμε τη νέα χρονιά...Ο απολογισμός του 2018 περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις  χορωδιακής και παραδοσιακής μουσικής με την  Παιδική Χορωδία και τα  Μουσικά Σύνολα του συλλόγου, και τη

συμμετοχή σε μουσικά δρώμενα εντός και εκτός νησιού, ταξίδια της χορωδίας και συνεργασία με άλλες μουσικές ομάδες, καθώς και διοργάνωση άλλων μουσικών εκδηλώσεων.
Για την περσινή χρονιά έχουμε μια σειρά από πλούσιες και ενδιαφέρουσες δράσεις για το σύλλογο μας.
•    Μετά τις παρουσιάσεις της χορωδίας στις κοπές πίτας του δήμου και του συλλόγου μας, ακολούθησε μια εκδήλωση της Παιδικής Χορωδίας με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, και  παρόλο που τα κομμάτια δουλεύτηκαν για λιγότερο από ένα μήνα, και σχεδόν τα μισά παιδιά ηλικίας β δημοτικού..! ήταν νέα μέλη της χορωδίας, παρακολουθώντας σολφέζ και χορωδία για λιγότερο από ένα εξάμηνο, παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο κοινό με ένα πιο ''απαιτητικό'' ρεπερτόριο, ενσωματώθηκαν με επιτυχία μέσα στην ομάδα και ανταποκρίθηκαν με αξιοθαύμαστο τρόπο στα μουσικά ζητούμενα.!
•    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα παιδιά της Νεανικής και Παιδικής Χορωδία του Σ.Φ.Μ.Σ. ''Αρμονίας Γένεσις'' έψαλαν θρησκευτικούς ύμνους, τραγούδια και προσευχές, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τις Παρασκευές των χαιρετισμών ομάδες των χορωδών μας έψαλαν τις προσευχές στην Παναγιά και τον Χριστό στο τέλος της ακολουθίας, σε όλες τις εκκλησίες του νησιού.  Τη Μεγάλη Πέμπτη η χορωδία έψαλε το ''Μοιρολόι της Παναγιάς''  στην εκκλησία του Λακκώματος, ενώ τα εγκώμια του επιταφίου, τα έψαλε την Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία της Παναγίας της Καμαριώτισσας.
•    Πέρσι  κατά τις διακοπές του Πάσχα, η Νεανική Χορωδία μας έλαβε μέρος στο χορωδιακό φεστιβάλ και διαγωνισμό ‘’Αντόνιο Βιβάλντι΄΄ στη Ρουμανία όπου μεταξύ άλλων 7 πολυμελών χορωδιών, από Ελλάδα και Ρουμανία, διαγωνίσθηκε σε δύο κατηγορίες συγκεκριμένα στην κατηγορία των Παιδικών Νεανικών Χορωδιών  και στην κατηγορία Παραδοσιακής Μουσικής συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία! ώστε να τη φέρει στην πρώτη θέση, σε κάθε μία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Κύριο μέλημα της νεανικής χορωδίας του ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'' είναι να παραμείνει ενωμένη να εξελίσσεται μουσικά,  και να συνεχίζει να βρίσκεται και να τραγουδά..!! καλλιεργώντας τη συλλογική συνείδηση σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο..!
•    Είχαμε τη χαρά  με την Παιδική και Νεανική Χορωδία του ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'', να πάρουμε μέρος στο 8ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό, που προάγει τις αξίες της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της συμμετοχής, δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε πάνω από 20 χορωδίες από όλη την Ελλάδα, ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το τετραήμερο 26-29 Απριλίου 2018 παρακολουθήσαμε αξιόλογες ελληνικές παιδικές και νεανικές χορωδίες, μεταξύ των οποίων τη χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, τη  χορωδία συλλόγου φίλων μουσικής Θεσσαλονίκης, την παιδική χορωδία Κατερίνης κ.ά. 
Η παιδική χορωδία του ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'' συνέπραξε με άλλες παιδικές χορωδίες σε ένα εργαστήρι με κομμάτια του αγαπημένου τραγουδοποιού Νότη Μαυρουδή, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό το Σάββατο 28 Απριλίου, σε διεύθυνση της Μαρίας- Έμμας Μελιγκοπούλου. Η κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ ήταν το εργαστήρι του εκπληκτικού έργου Carmina Burana του Carl Orff, στο οποίο τα αγόρια της Νεανικής μας Χορωδίας του ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'', συνέπραξαν με τέσσερις χορωδίες από τη Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης,  Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και Νεανική Βυζαντινή Χορωδία Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
•    Ο ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'' διοργάνωσε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που γιορτάζετε στις 21 Ιουνίου. Την ημέρα με το περισσότερο φως, και το φως συνδέεται με τον ήχο, με τη μουσική, τη τέχνη των Μουσών, που ήδη από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, τονίζεται η θεϊκή προέλευση αυτής της τέχνης!!.. Η Μουσική δεν είναι μόνο η τέχνη που θεραπεύει, δεν είναι μόνο σύμβολο ψυχικής έμπνευσης και ανάτασης! αλλά είναι και αυτή που καλλιεργεί την προσωπικότητα και το πνεύμα! Τα παιδαγωγικά της οφέλη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερη μνήμη, αποκτούν πειθαρχία στη μελέτη τους και αποκτούν μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξαρτησίας κινήσεων. Μαθαίνουν να συνεργάζονται καλύτερα με άλλα παιδιά και να έχουν καλύτερη δυνατότητα ακρόασης του διπλανού τους, άρα και μεγαλύτερη ικανότητα επικοινωνίας. Ο Αριστοτέλης πιστεύει ότι η μουσική τείνει προς την αρετή, επειδή διαπλάθει το ήθος. Επίσης εκπαιδεύει τη φρόνηση και μαθαίνει τον άνθρωπο να απολαμβάνει σωστά και να περνάει ευχάριστα τις ώρες της ανάπαυσης. (1,28-2,36  3,15
•    Το καλοκαίρι του 2018 ο ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'' διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό να συμβάλλει στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και στην ανάδειξη της μουσικής παράδοσης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2018 με τα δυο πανηγύρια του Σωτήρα και του 15 Αυγούστου στη πλατεία της Χώρας, τη βραδιά με αγαπημένα ελληνικά, έντεχνα και παραδοσιακά κομμάτια στην πλατεία της Καμαριώτισσας, στις 10-8-2018 καθώς και τη μουσικοχορευτική βραδιά στο Λάκκωμα την ημέρα του εορτασμού της εκκλησίας του χωριού, στις 8-9-2018.  Στις; εκδηλώσεις συμμετείχαν ντόπιοιοι μουσικοί, μέλη και φίλοι του συλλόγου μας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συνεισφορά τους στο έργο μας, που είναι, μεταξύ άλλων η διατήρηση και η διάδοση της τοπικής μουσικής μας κληρονομιάς..!
•    Το 5ο Χορωδιακό Εργαστήρι & Συνάντηση Χορωδιών ''Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης'', πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Σαμοθράκη το διάστημα 26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για μια δράση που έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους και νέους που είναι μέλη χορωδιών ή μικρότερων φωνητικών συνόλων, αλλά και σε μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς και φοιτητές μουσικής, να γίνουν κοινωνοί μοναδικών χορωδιακών εμπειριών και μουσικών γνώσεων. Ψυχή και κινητήρια δύναμη αυτού του εργαστηρίου ο Antonis Kontogeorgiou ο μαέστρος με την πλούσια εμπειρία, με μοναδικό και αξιόλογο έργο στον τομέα του χορωδιακού τραγουδιού, ο καταξιωμένος μουσικός και για πολλά χρόνια διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ. Φέτος επιπλέον στο πλαίσιο του εργαστηρίου λειτούργησαν ατομικά μαθήματα τραγουδιού με την εξαίρετη υψίφωνο – μονωδό Misa Ikeuchi που έθεσε τις βάσεις, σε όσους την παρακολούθησαν, για τη σωστή τοποθέτηση της φωνής και τη λειτουργία του διαφράγματος. Ευχαριστούμε θερμά τους μαέστρους και τις χορωδίες που συμμετείχαν στο 5ο χορωδιακό εργαστήρι: τον Ηρακλή Παναγόπουλο με την Παιδική Χορωδία Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, την Παιδική Χορωδία Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και τη Νεανική Χορωδία Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη. Την Ελένη Τερζίδου με τη Χορωδία Πολυτέκνων Αλεξανδρούπολης, την Έφη Μπαλτσοπούλου με τα παιδιά του 4ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης, και τη Γιώτα Τηγανούρια με τη Νεανική και Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης.  Στις αρχές το Οκτώβρη μάθαμε για την απώλεια που εξαίρετου και μεγάλου μαέστρου Αντώνη Κοντογεωργίου..! Ο σύλλογος μας, τα παιδιά μας και τον νησί μας, είχαν την τύχη να ζήσουν από κοντά και να διδαχθούν τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από τα χορωδιακά εργαστήρια και όλοι μαζί να γίνουμε κοινωνοί της μουσικής του εμπειρίας και των πολύτιμων γνώσεων του..! Δεν είναι τυχαίο που καθήλωνε με τον τρόπο του, το ύφος και τον λόγο του, όχι μόνο μουσικούς, μαέστρους και μουσικοπαιδαγούς, αλλά και χορωδούς όλων των ηλικιών μεγάλους και μικρούς..!!! Κύριε Κοντογεωργίου θα μείνετε ΑΘΑΝΑΤΟΣ στη μνήμη και στις καρδιές μας!!
•    Τέλος για τη χρονιά που πέρασε διοργανώσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις το δωδεκαήμερο των  Χριστουγέννων του 2018. Ξεκινήσαμε με μια εκδήλωση την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 που παρουσιάσαμε στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο και περιελάμβανε  την Ιστορία των Χριστουγέννων με Ήχους και πολλά Γιορτινά Τραγούδια, με πρωταγωνιστές τα πολλά  νέα μέλη της Παιδικής μας Χορωδίας, συνεχίσαμε παραμονές Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 με τη Νεανική Χορωδία του συλλόγου μας σε μια συναυλία που δόθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Καμαριώτισσας σε κλίμα κατάνυξης και προσευχής με αφορμή το εορταστικό γεγονός της γέννηση του Κυρίου, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα κάλαντα που είπαμε με τα παιδιά της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας στα χωριά του νησιού μας την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συμπαράσταση του Δήμου Σαμοθράκης.