Εκτύπωση
Κατηγορία: Εκδηλώσεις 2019
0
0
0
s2sdefault

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'' σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2019, με τα φωνητικά μουσικά του σχήματα. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 11:00 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής στην Παλιάπολη, με το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού με αφορμή την γιορτή της Αγίας   Παρασκευής, παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά τοπικά τραγούδια.

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο πνευματικό κέντρο στη Χώρα Σαμοθράκης, η Παιδική Χορωδία του ΣΦΜΣ σε αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων δημιουργών & και το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού με τραγούδια τοπικά και μικρασιάτικα. Βέβαια εκείνη τη βραδιά υπήρχε μεγάλη αναστάτωση λόγω της ταλαιπωρίας που περνούσαν οι άνθρωποι και οι επισκέπτες του νησιού με τις βλάβες των πλοίων.

Εκτός από την έμπρακτη βοήθειά μας προς αυτούς, πιστεύουμε στη δύναμη της τέχνης και της μουσικής και στο πώς αυτή έχει τον τρόπο να αποσυμφορήζει καταστάσεις, να ηρεμεί και να θεραπεύει. Με την παιδική χορωδία παρουσιάσαμε τραγούδια που είναι και μελοποιημένα ποιήματα και μέρος του έργου μεγάλων ελλήνων δημιουργών: Λογοτεχνών, Ποιητών και Μουσικών. Ανάμεσα σε αυτούς: Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλης, Νίκος Γκάτσος, Γεώργιος Δροσίνης, Οδυσσέας Ελύτης, κ.ά πολλοί, που μελοποίησαν επίσης σπουδαίοι Συνθέτες και Τραγουδοποιοί όπως: ο Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοίζος κ.ά. Τα μηνύματα που παίρνουμε μέσα από τα τραγούδια είναι τόσο πλούσια  Διδακτικά και ελπιδοφόρα, αφού μιλάνε για την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και την Ομόνοια.  Και μαζί με τα τραγούδια της Αγάπης και του Έρωτα, κάποια άλλα κάνουν λόγο για την Αξία του κάθε ανθρώπου, την Πίστη στον Εαυτό του, το πόσο είναι σημαντικό μέσα από την Αυτοκριτική να Αλλάζουμε Ζωή τελικά, γιατί μια φορά στα χίλια χρόνια γίνεται η Αγάπη Αιώνια, και θα πρέπει να έχουμε Υπομονή  για να ζούμε τις Χαρές της ζωής να γίνεται ο ουρανός πιο ηλιόλουστος και γαλανός και να ανθίζουν οι λεμονιές στις γειτονιές..! Στη συνέχεια ακούσαμε το νεοσύστατο εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού ενηλίκων, Το απαρτίζουν άνθρωποι που έχουν κέφι και αγάπη για τη μουσική, το τραγούδι, το χορό. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικής τραγουδιστικής παράδοσης νησιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ασίας, από όπου είναι έντονα επηρεασμένη, δίνοντας παράλληλα στα μέλη του τη χαρά της δημιουργικότητας και της συμμετοχής στην ερμηνεία. ¨Όλα αυτά τα τραγούδια αποτελούν τη μουσική μας ταυτότητα που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να διαδίδουμε στις μέρες μας. Σήμερα θα μας παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο με τοπικά και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, γιατί ήδη από την αρχαιότητα  η μουσική ήταν συνδεδεμένη με την κίνηση. Ο Λόγος το Μέλος και ο Χορός είναι σε μια αδιαχώριστη ενότητα, που μεταφέρεται βέβαια αργότερα και  στην παραδοσιακή μας μουσική..!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μουσικούς μας που με μεγάλη προθυμία δέχτηκαν να στηρίζουν την εκδήλωση του συλλόγου μας. Ευχαριστούμε τον Θανάση Τσίτσαρη που με το βιολοντσέλο του συνόδεψε και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης και συνεχίζει στο δεύτερο, τον Στέφανο Καπνά στο ούτι, τον Γιώργο Μασχαλίδη στο σάζι, τον Γιάννη Τσίπο στο βιολί και τον Γιάννη Βαβάλο στα κρουστά.! Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του συλλόγους μας μικρούς και μεγάλους χορωδούς για τη δουλειά που έγινε τη χρονιά που πέρασε, και που προσπάθησαν όλοι τους να δώσουν το καλύτερό τους εαυτό τους. Ευχαριστούμε και όλους εσάς μια  φορά ακόμα που μας τιμήσατε με την παρουσία σας..!

Τη Δεύτερα 26 Αυγούστου είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τη Νεανική Χορωδία του συλλόγου μας σε κομμάτια ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, η οποία αποτελείται από νέους και νέες που πολλοί οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκτός νησιού όλο το χρόνο κυρίως για σπουδές και ουσιαστικά ανταμώνουμε μαζί μέσω αυτής της χορωδίας 3 φορές τον χρόνο μια όταν έρχονται δηλ για διακοπές στο νησί μας Χριστούγεννα Πάσχα και Καλοκαίρι… και μας ενώνει βέβαια η Αγάπη μας για τη Μουσική και το Χορωδιακό Τραγούδι, καθώς και η επιθυμία μας να δώσουμε αυτό το Τραγούδι στο κόσμο.

Με τα παιδιά της Νεανικής Χορωδίας έχουμε δουλέψει πολύ στο παρελθόν έχουμε ταξιδέψει σε διάφορες πόλης της Ελλάδας και του εξωτερικού αναδεικνύοντας το μουσικό πολιτισμό του νησιού και το χορωδιακό τραγούδι, όπου  Νεανική Χορωδία του ΣΦΜΣ Αρμονίας Γένεσις έχει βραβευτεί και διακριθεί θυμίζουμε μεταξύ άλλων (2010 1η θέση σε επίπεδο Ανατ. Μακεδονίας Θράκης) (2016, 2018 συμμετοχή στα εργαστήρια και της συναυλίες του μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης) (2016 Κέρκυρα  χρυσό δίπλωμα στο διεθνή διαγωνισμό της Ιντερκουλτούρ, και 2018 1η θέση στο διεθνή διαγωνισμό ‘’Αντόνιο Βιβάλντι’’ στο Πιτέστι της Ρουμανίας.