Εκτύπωση
Κατηγορία: Εκδηλώσεις 2020
0
0
0
s2sdefault

Για την ελληνική παράδοση η Αποκριά αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική περίοδο: τη μετάβαση από το χειμώνα Θάνατο στην άνοιξη Ζωή! Αυτή την περίοδο ο Έλληνας ήδη από την αρχαιότητα, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την ελπίδα του για την άνοιξη που έρχεται, να επικαλεστεί την γονιμότητα και την καλή σοδειά, να επικοινωνήσει με το διπλανό του με διάθεση περιπαικτική, σατυρική και ερωτική, να αναβαπτιστεί στην ίδια του τη φύση. Μέσα από τον αναρχικό χαρακτήρα της αποκριάς και την επιφανειακή ανατροπή της κοινωνικής τάξης των πραγμάτων, ο Έλληνας προσδοκά την αναβάπτιση και την αναγέννηση, μέσα από τα σύμβολα της γης, της γονιμότητας, της άνοιξης και της ελπίδας που παραμένουν πανανθρώπινα πέρα από τόπο και χρόνο..!

Μετά την τελευταία μέρα του χειμώνα, υποδεχθήκαμε την άνοιξη το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, με την Παιδική Χορωδία, τα τμήματα Προπαιδείας και Προχορωδίας του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις", που παρουσίασαν από κοινού ένα πρόγραμμα με αποκριάτικα και παιδικά τραγούδια, με πολύ κέφι και χαμόγελα..! Στη συνέχεια το «Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία μια παράσταση με θέμα την Αποκριά, με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, αλλά και από τη γειτονική μας Μυτιλήνη, καθώς και την περιοχή της Ερυθραίας της Μ. Ασίας. Σ’ αυτό το ρεπερτόριο συμπεριλάβαμε και σατυρικά-πειραχτικά δίστιχα «μπηγίτια» και αποκριάτικα τραγούδια που καταγράφτηκαν στη μουσική παράδοση της Σαμοθράκης. Τα τραγούδια πλαισιώθηκαν από χορό και θεατρικά δρώμενα, με τη συμμετοχή φίλων του συλλόγου μας, καθώς και μελών της χορευτικής ομάδας Σαμοθράκης.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τα μέλη της χορευτικής ομάδας και το χοροδιδάσκαλο της Δημήτρη Φίλτση.
Ευχαριστούμε τη Βούλα Καραπαναγιώτου, το Θανάση Δεληγιάννη, τη Χριστίνα Καραγκιοζιδου τη Βαρβάρα Γκάνη για τη συμμετοχή τους στα δρώμενα και τους χορούς.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Μαρία Σουλτάτου, τη Νεκταρία Χατέλου, και την αντιπρόεδρο του συλλόγου μας τη Μυρσίνη Λενούδια για τη συμμετοχή τους στα δρώμενα, τους χορούς, αλλά και την παράλληλη φροντίδα του μακιγιάζ, των κουστουμιών και των σκηνικών. Ευχαριστούμε πολύ τη Καλλιόπη Ταμπάκη για την αφήγηση των κειμένων, που παρεμβάλλονταν ώστε να υπάρχει μια καλύτερη γνώση όλων όσων παρακολουθείτε.
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Εργαστηρίου για την πολύ καλή συνεργασία με αφορμή μια ακόμα παράσταση και ευχόμαστε καλή συνέχεια..!
Και βέβαια ευχαριστούμε θερμά τη Γιώτα Τηγανούρια, η οποία εκτός από την επιλογή και τη διδασκαλία των τραγουδιών, ήταν η εμπνεύστρια και η κύρια συντονίστρια όλου αυτού του εγχειρήματος..!
Τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που περάσετε πολύ όμορφα!

Ακούστε και παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο το δεύτερο μέρος της παράστασης αυτή του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού.

https://www.facebook.com/nikos.galatumos/videos/1286780311507493/UzpfSTEwMDAyMzg0MzI4NTEyOTo2NTA5NjcyNTkwNDEzNzg/

φωτογραφικό υλικό της παράστασης μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/sfmsag12345/photos/pcb.2299812823660000/2299793666995249/?type=3&theater