0
0
0
s2sdefault
στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Σάββατο 3 Ιουλίου 20:15 Παλιάπολη Σαμοθράκης

Ο Δήμος Σαμοθράκης και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις" με την υποστήριξη του προγράμματος "Πολιτισμός" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσαν στο πλαίσιο της δράσης "Arts and Parks" και σε συνεργασία με το κέντρο ελληνικής μουσικής κληρονομιάς ΛΥΡΑΥΛΟΣ, συναυλία και έκθεση 30 αρχαιοελληνικών οργάνων.

 "Από τον Ορφέα έως σήμερα"

Η διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής απ’ την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Είναι εφικτή μια καλλιτεχνική πρόταση, να είναι έξω από τα συνηθισμένα και να απευθύνεται στο πλατύ κοινό έχοντας τη δυνατότητα να “μιλήσει” στις καρδιές των Ελλήνων - και όχι μόνον;

Πρόλογος της εκδήλωσης από την κ. Ασανιώ Καραγιάννη μέλος του Δ.Σ. του Σ.Φ.Μ.Σ.
Πρόλογος της εκδήλωσης από την κ. Ασανιώ Καραγιάννη μέλος του Δ.Σ. του Σ.Φ.Μ.Σ.
Άνοιγμα της εκδήλωσης με την συμμετοχή της παιδικής χορωδίας Σαμοθράκης
Άνοιγμα της εκδήλωσης με την συμμετοχή της παιδικής χορωδίας Σαμοθράκης

Η Ορχήστρα Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Οργάνων «ΛύρΑυλος» είναι ένα μουσικό σύνολο που δημιουργεί αίσθηση. Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών, παραδοσιακών κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής,

Προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που έχουν ως επίκεντρο την αρχαιοελληνική & παραδοσιακή μουσική.

 Οι ακροατές – θεατές είχαν την δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.

Άκουσαν σωζόμενα αρχαιοελληνικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη (έγραφε ο ίδιος τη μουσική στα έργα του).

Το κοινό άκουσε ζωντανά αλλά και άγγιξε μια σειρά από 30 ανακατασκευασμένα πλήρως λειτουργικά όργανα όπως: λύρα, βάρβιτο, κίθαρι, άρπα, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλο, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, άσκαυλο, (τσαμπούνα), ζουρνά, σαντούρι, κέρας, σάλπιγγα, το Πυθαγόρειο μονόχορδο κ.α.

Παναγιώτης Στέφος παρουσιάζει την αρχαία λύρα
Παναγιώτης Στέφος παρουσιάζει την αρχαία λύρα

Επίσης ακούστηκαν επιλεγμένα κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής (ριζίτικο, ηπειρώτικο, θρακιώτικο, σμυρναίικο κλπ,) που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών.

Μία μουσική παράσταση που στόχο είχε να αγγίξει το πλατύ κοινό. Ένα πρωτότυπο θέαμα, ένα μαγικό άκουσμα, ένα «μουσικό γλέντι» με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Λύραυλος & Παιδική χορωδία Σαμοθράκης τραγουδούν τον
Λύραυλος & Παιδική χορωδία Σαμοθράκης τραγουδούν τον "πάνα"

Στην έναρξη και στο τέλος του προγράμματος κυριάρχησαν τα κογχύλια (η γνωστή μπουρού των ναυτικών).

Η συναυλία συνοδεύτηκε με προβολή διαφανειών έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Συντελεστές: Παναγιώτης και Μιχάλης Στέφος.

στιγμιότυπο μετά την παράσταση
στιγμιότυπο μετά την παράσταση
στιγμιότυπο πριν την παράσταση
στιγμιότυπο πριν την παράσταση
στιγμιότυπο μετά την παράσταση
στιγμιότυπο μετά την παράσταση

Arts and Parks
Αριθμός σύμβασης-2009-1959/001-001
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.