0
0
0
s2sdefault

Διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή μέρες πνευματικής αυτοσυγκέντρωσης και ανανέωσης, μέρες νηστείας, περισυλλογής και προσευχής. Και η προσευχή, από σκέψη γίνεται λόγος και ο λόγος γίνεται μέλος. Και ο μελοποιημένος λόγος αποκτά μια άλλη διάσταση μέσω του ήχου και της μουσικής. Η μουσική από την αρχαιότητα ήταν «η γλώσσα των θεών» και ο άνθρωπος μέσω αυτής της γλώσσας υμνούσε και δόξαζε το Θεό.

Τα παιδιά, μέλη της Παιδικής χορωδίας του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης δίνουν το παρόν στις ακολουθίες των χαιρετισμών κάθε Παρασκευή βράδυ, σε όλες τις εκκλησίες των χωριών του νησιού: Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, Αλώνια, Καμαριώτισσα, Χώρα και με τις φωνές του ψάλλουν ύμνους και προσευχές στην Παναγία:

 «Άσπιλε αμόλυντε άφθορε άχραντε
αγνή Παρθένε θεού νύμφε δέσποινα …»

και στον Χριστό:

«…Και δος ημίν Δέσποτα προς, ύπνον απιούσι
ανάπαυσοιν σώματος και ψυχής…»

Την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μ. Εβδομάδας θα συμπληρώσει το Μοιρολόι της Παναγιάς την Μ. Πέμπτη βράδυ και Μ. Παρασκευή. Πρόκειται για ένα παραθρησκευτικό τραγούδι με τοπικές παραλλαγές που εξιστορεί μέσα από το μακρόσυρτο κείμενό του τα Πάθη του Χριστού έτσι όπως η λαϊκή μούσα θέλει να περιγράψει. Ακολουθεί ο επιτάφιος θρήνος με τα εγκώμια το βράδυ της Μ. Παρασκευής.