0
0
0
s2sdefault

Με αφορμή το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής "Αρμονίας Γένεσις" διοργάνωσε

μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τα Μουσικά Σύνολα και την Παιδική Χορωδία, με κάλαντα από όλη την Ελλάδα οποία μαγνητοσκοπήθηκε και προβλήθηκε στο κανάλι του συλλόγου στο youtube. την παραμονή των Χριστουγέννων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μουσική διεύθυνση της Γιώτα Τηγανούρια.

 Οι χορωδίες του Συλλόγου μας έψαλαν τα κάλαντα στους δρόμους των χωριών του νησιού μας, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

στις 5.15 στο καράβι μας και στους ταξιδιώτες του
στις 5.30-6.30 στην παραλιακή οδό Καμαριώτισσας
στις 7.00 στην πλατεία Ρηγοπούλου και στα καλντερίμια της Χώρας
στις 8.00 στον κεντρικό δρόμο Αλωνίων
και
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021
στις 6.30 στον κεντρικό δρόμο Προφήτη Ηλία
στις 7.30 στην κεντρική πλατεία Λακκώματος
 

Παραμονές Χριστουγέννων μας βρίσκουν στους δρόμους του αγαπημένου μας νησιού να σκορπίζουμε ευχές!

Είχα να τραγουδήσω έτσι τα κάλαντα από παιδί που πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι και τα λέγαμε στους πολλούς συγγενείς και τους γείτονες. Έκτοτε είναι η πρώτη φορά που βγαίνω στα σοκάκια για να τα πούμε παρέα με τους φίλους μου και συνειδητά! Ήταν μια συγκινητική διαδρομή που ξεκίνησε από το Καράβι «Πρωτέας» που μας περνάει απέναντι και μας επιστρέφει καθημερινά. Επιλέξαμε τα Κάλαντα της Χίου να αφιερώσουμε στον καπετάνιο και το πλήρωμα του, καθώς και στους ταξιδιώτες, με ευχές για ευνοϊκές θάλασσες και προστασία. Ο νους μου μεταφέρθηκε σε χρόνια παλιά τότε που κάθε σπίτι είχε ναυτικούς που πάλευαν στα κύματα και οι οικογένειες τους τον μισεμό στη στεριά. Όχι πως ακόμα δεν έχουμε ναυτικούς μα τότε ήταν άλλα χρόνια. Η συγκίνηση ξεκίνησε από την πρώτη νότα..

«Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο
απ’ τ’ αφρισμένα κύματα χιλιοτραγουδισμένο.

Σ’ αυτό το σπίτι που `ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει.

Άγιε μου Βασιλάκη μου και Άγιε μου Νικόλα
προστάτευε τους ναυτικούς την ώρα του κυκλώνα.

Χρόνια πολλά, να `στε καλά κι εσείς και οι δικοί σας
να `ρθούνε τα ξενάκια σας κι όλοι οι ναυτικοί σας.

Σε όλους σας ευχόμαστε αγάπη, ειρήνη υγεία
καλή καρδιά, χαμόγελο και Θεία ευλογία.
«

Συνεχίσαμε με διάφορα παραδοσιακά κάλαντα από την Ελλάδα σε όλη την παραλιακή οδό Καμαριώτισσας, σε όλα τα καταστήματα μοιράσαμε ευχές και συναντήσαμε μάτια, χαμόγελα και λίγο σάστισμα λόγω των δύσκολων καιρών που περνάμε.

Έπειτα ανεβήκαμε από τα καλντερίμια της Χώρας στην πλατεία Ρηγοπούλου όπου μας περίμενε ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και κάποιοι Δ.Σύμβουλοι για να τους τα πούμε και να μας κεράσουν. Τα σοκάκια της Χώρας έρημα αλλά μάθαμε λόγω αμφιθεατρικής ακουστικής του χωριού πως ακουστήκαμε σε κάποια σπίτια αν και μόνο επισκεφτήκαμε το κεντρικό καλντερίμι και όσο μαγαζιά είχαν φως ανοιχτό. Τα κεράσματα άφθονα, το κρύο τσουχτερό αλλά οι εγκάρδιες ανταλλαγές ευχών, τα χαμόγελα και λίγο κονιάκ, κρασί και ζεστό ρακόμελο για τους μεγάλους της παρέας σίγουρα μας ζέσταναν!

Μετά από ώρες τραγούδι φτάσαμε και στα Αλώνια για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα στο καφενείο του Μαθιού. Ξεκινήσαμε να τραγουδάμε και πέσαν ακόμα και παραγγελιές! Αυτή ήταν η προπαραμονή Χριστουγέννων μας.

ην Παραμονή το βραδάκι κινήσαμε για τον νότο και επισκεφτήκαμε τον Προφήτη Ηλία και το Λάκωμμα, τα καφενεία τους και κάποιες αυλές σπιτιών. Ο καιρός αυτή τη μέρα ήταν μαλακός με υψηλότερη θερμοκρασία και χωρίς αγέρα, οπότε υπήρχε μια μεγαλύτερη άνεση! Με τα φαναράκια μας, τα κρουστά και τα χαμόγελα μας ανεβαίναμε στον ανελέητο ανηβολάρη χωρίς λαλιά γιατί που να τη βρεις με τέτοια κλίση! Στον κατηβολάρη όμως λαλιστές τρίγωνες!

Η επίσκεψη στις αυλές των σπιτιών που τα φώτα τους ήταν αναμμένα ήταν το αποκορύφωμα της συγκίνησης. Εκεί ένιωσα το λειτούργημα των καλάντων βαθιά μέσα στην ψυχή μου. Τα κάλαντα φέρνουν το φως μέσα στο σκοτάδι του χειμώνα, πόσο μάλιστα αυτούς τους εγκλεισμένους και φοβισμένους χειμώνες της Ιστορίας. Ζούμε τέτοιους καιρούς και τόσοι συνάνθρωποι μας είναι φοβισμένοι, μόνοι, ασθενείς…να έρθουν να σε βρουν στην αυλή σου και να σε γεμίσουν χαμόγελα, ευχές, συνάντηση ματιών και ψυχών είναι μια θεραπεία.

Τα κάλαντα και η μουσική είναι θεραπεία της ψυχής, μια ανταλλαγή αγάπης και ενέργειας, δίνεις ευχές και φως λαμβάνεις αγάπη μέσα από τα χειροποίητα γλυκίσματα, τα λικέρ που φτιάξαν οι κυρές με φρούτα του καλοκαιριού, τα χρήματα ως σύμβολο της αφθονίας της καρδιάς.

Τα μάτια, τα μάτια είναι οι καθρέφτες της ψυχής, οι εκφράσεις του σώματος εξέπεμπαν ευγνωμοσύνη. Για εμένα αυτά τα Χριστούγεννα ήταν αποκάλυψη, ένιωσα την ουσία των Χριστουγέννων, τη σημασία των καλάντων, την ωραιότητα της επικοινωνίας.

Και του Χρόνου με Υγεία σε Σώμα, Νου και Ψυχή, Ευημερία, Ευεξία, Αγάπη, Έμπνευση, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή και Ενότητα!

Σας ευχόμαστε: Καλά Χριστούγεννα!!