0
0
0
s2sdefault

Για την ελληνική παράδοση η Αποκριά αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική περίοδο: τη μετάβαση από το χειμώνα Θάνατο στην άνοιξη Ζωή! Αυτή την περίοδο ο Έλληνας ήδη από την αρχαιότητα, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την ελπίδα του για την άνοιξη που έρχεται, να επικαλεστεί την γονιμότητα και την καλή σοδειά, να επικοινωνήσει με το διπλανό του με διάθεση περιπαικτική, σατυρική και ερωτική, να αναβαπτιστεί στην ίδια του τη φύση. Μέσα από τον αναρχικό χαρακτήρα της αποκριάς και την επιφανειακή ανατροπή της κοινωνικής τάξης των πραγμάτων, ο Έλληνας προσδοκά την αναβάπτιση και την αναγέννηση, μέσα από τα σύμβολα της γης, της γονιμότητας, της άνοιξης και της ελπίδας που παραμένουν πανανθρώπινα πέρα από τόπο και χρόνο..!
Έτσι και μεις, με μέλη του συλλόγου Φίλων Μουσικής

Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις '' θελήσαμε να αναβιώσουμε μέρος του Αποκριάτικου Δρομικού Δρώμενου έτσι όπως μας έχει διασωθεί από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Τραγούδια, μουσική, μιμητικοί χοροί, και μικρή δραματοποίηση των στίχων των τραγουδιών ήταν τα βασικά στοιχεία αυτού του δρώμενου.. μέσα από την αναβίωση του.... γιατί σ' αυτόν τον κόσμο που είμαστε, πρώτα τον είχαν άλλοι, τώρα τον έχουμε εμείς κι άλλοι τον καρτεράνε...!
"Τα διαβολάκια συμβουλεύουν τσ' μούτσιν να κλέψουν του μλάρ και να παιδέψουν τη Θειά και τουν θιό...του μλαρ αντιστέκεται σθεναρά και είνι εκεί τριγύρου...Η Νύφη κι ο γαμπρός στεφανώθκαν απ΄τς κουμπάροι και οδηγούν την πομπή στα σοκάκια τσ΄Χώρας, ου γύφτους παίζ' τη φλουγέρα του, δυό μούτσιν' τα κρουστά και άλλοι τρεις τα κδούνια τς κι κάνουν σαματά γιρό, να εξαγνίσουν τα σουκάκια απ' του κακό κι του χειμώνα, ο δόκτωρ Ζιβάγκο άφησε το στηθοσκόπιο κι έπιασε του ντέφι, μαζί τ' κι ο μπάρμπας ασθενής τραγ'δούν τα ακροαστικά να γιάνουν, μαζί κι οι παλιοκορώνες...τα διαβολάκια χορεύουν και φασαρία κάμουν, ξεσηκώνουν...Ουλ μαζί σπέρνουν και στο τέλος φουρτώνουν τα κ'κιά, τρίβουν το πιπέρι στου πλατάνου τα μέρη, πόρτες ανοίγουν κι χουρατά, κεράσματα ανταλλάσσουντι σε ούλου του καλντερίμ' , γέλια κι ευχές λαμβάνουμε ειμίς οι πέντε έξι οι παλαβοί...στη Σαμοθράκ' μας που νι ένα τρανό χωριό που 'χει σαράντα σπίτια κι ένα καμπαναριό!
Άιντι κι του χρούνου!!! Καλή Σαρακοστή!"
*αυτή η γλώσσα δεν είναι αυθεντική ντοπιολαλιά αλλά θα ήθελε να είναι!!!χαχαχαχα
Μαρία Πιτιακούδη
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν στο δρομικό και την προετοιμασία του
Την ΓΙώτα Τηγανούρια που μας εμπνέει, μας καθοδηγεί και μας μαθαίνει τραγούδια!!!
Τον Πέτρο Αποστολούδια ως πληροφορητή της Αποκριάτικης παράδοσης στη Σαμοθράκη, μια ανθρώπινη βιβλιοθήκη τραγουδιών και στίχων!
Την Βασιλική Σαμαρτζή που έσπειρε την αρχική ιδέα
Τη Μαρία Πιτιακούδη που είχε τη γενική επιμέλεια του δρομικού για φέτος
Τη Μυρσίνη Λενούδια, τη Νεκταρία Χατέλου, την Λίτσα Σαμαρά για τις κατασκευές και τις ενδυματολογικές προτάσεις και την επιμέλεια πολλών βασικών ρόλων, τη Μαρία Πιτιακούδη για κάποιους άλλους ρόλους και το κάθε μέλος που φρόντισε μόνο του την ενδυμασία του,
Τον Anwar Zamba για την βιντεοσκόπηση και την ηχοληψία
Τη Μαρία Πιτιακούδη για το Μοντάζ
Τους συντοπίτες μας που μας άνοιξαν τις πόρτες και τις καρδιές
την Ευδοκία Ακαμάτη, την κυρά Πελαγία που ναι η ψυχή της Αποκριάς με τα πειράγματα της και το αιώνιο κέφι της και τον Γιάννη Αντώνιου, την Αλέκα Στεργίου, τον Μίμη Μαυρομάτη, την Αθανασία Χονδρού, τη Λίτσα και τον Στέφανο Μανιώτη για τις ευχές και τα κεράσματα!
Κάπως έτσι αναβίωσε ένα έθιμο παλιό στις μέρες μας τις δύσκολες με τις πολλές προκλήσεις και σε τέτοιους καιρούς είναι που απαιτείται να κρατάμε το κεφάλι ψηλά με σθένος, το χαμόγελο να μη σβήνει πίσω από τις μάσκες και να βοηθούμε στον εξαγνισμό από τον φόβο, τον πανικό και το κακό που μας περιβάλλει! Και του χρόνου ούλ' γιροί κι ανοιχτόκαρδ'!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=jVDps7kwDmk
"Οι Μούτσιν' τσ' Σαμαθάακς" ©Σύλλογος Φίλων Μουσικής "Αρμονίας Γένεσις"
Οι Μούτσιν' τσ' Σαμαθάακ'ς:
Πέντ' Έξι μας έκανε η μάνα μας η παλαβή
Μον ιγώ γιμάν γνουσκός, τα γουρτζέλια φύλαγα
Στου γυαλού τα πότιζα, στου τσακίλ τα βόσκουμαν
θέλου κι καραμπουγιά για να βάψου τα μαλλιά
Για σύκα για καρύδια για θα σπάσουμ' τα σανίδια,
για πιτις για τυρνοπτις για θα σπάσουμε τσι πόρτες!!!