0
0
0
s2sdefault

"ΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ" ήταν ο τίτλος του 6ου Χορωδιακού Εργαστηρίου, αφιερωμένο στον  μεγάλο Έλληνα μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου, που έγινε στη Σαμοθράκη για μία εβδομάδα από 27 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου 2022. Για πρώτη φορά το Χορωδιακό Εργαστήρι  πλαισιώθηκε από ένα πρωινό Σεμινάριο, με βασικό όργανο την Ανθρώπινη Φωνή, εστιάζοντας στην καλλιέργεια της Ακοής στη Μουσική Παιδαγωγική Μεθοδολογία, το Σολφέζ, τη Διεύθυνση Χορωδίας, στον δρόμο που χάραξε ένας

μεγάλος  Μουσικός- Μουσικοπαιδαγωγός του 20ου αιώνα ο Zoltan Kodaly. Ήταν μια άψογη συνεργασία μεταξύ εξαιρετικών Μουσικών και Παιδαγωγών, όλων Αριστούχων Απόφοιτων του Ινστιτούτο Zoltan Kodaly της Ουγγαρίας.
Εκ μέρους του συλλόγου μας ευχαριστούμε θερμά τον εμπνευσμένο μαέστρο Agathangelos Georgakatos την αγαπημένη μας καθηγήτρια Erifili Damianou τη μοναδική  Yasmin Folini και την εξαιρετική  Angeliki Ploka για τις απίστευτες μουσικές εμπειρίες και ουσιαστικές γνώσεις που μας πρόσφεραν και μας έκανα να βγούμε όλοι πνευματικά πλουσιότεροι και σοφότεροι..! Ευχαριστούμε τα εξαιρετικά παιδιά του Χορωδιακού Εργαστηρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την προσηλωμένη και πολύ όμορφη παρουσία τους. Ευχαριστούμε επίσης τους συναδέρφους μουσικούς, νέους μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς, που ήρθαν στο νησί μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να πάρουν μέρος στο Σεμινάριο..!
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς μας:
- Την Έλενα Γεωργακοπούλου και το ξενοδοχείο Niki Beach
- Την εταιρεία Zante Ferries
- Την Κατερίνα Καραγιάννη
- Τους φούρνους Σαλαμανή και Δεληγιάννη και τα ζαχαροπλαστεία Γιώργου Βραχιώλια και Σάββα Βαξεβάνη.
Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμος Σαμοθράκης για τη στήριξη και τη βοήθεια. Τέλος ευχαριστούμε όλους τους φίλους και τα μέλη μας που έδωσαν το παρόν, ως μαθητές, χορωδοί και ακροατές, σε όλη αυτή την εβδομάδα που μας μύησε ακόμα πιο βαθειά στα μυστικά του Χορωδιακού Τραγουδιού και της Μουσικής Τέχνης!  
Πιστεύουμε στη σημαντικότητα και τη μοναδικότητα, για τα ελληνικά δεδομένα, αυτής της δράσης και προσπαθούμε για τη θεσμοθέτησή της στο νησί της Νίκης..!!

Φέτος το χορωδιακό εργαστήρι είχε εμπλουτιστεί με ένα μουσικοπαιδαγωγικό κύκλο μαθημάτων βασισμένο πάνω στη φιλοσοφία του Zoltán Kodály, το οποίο αφορούσε στην καλλιέργεια της ικανότητας μουσικής ανάγνωσης και γραφής. “…θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα χαρακτηριστικά ενός καλού μουσικού ως εξής:
    ένα καλά εκπαιδευμένο αυτί,
    ένα καλά εκπαιδευμένο μυαλό,
    ένα καλά εκπαιδευμένο χέρι και μια καλά εκπαιδευμένη καρδιά…”

 Με αυτά τα λόγια ο Ούγγρος μουσικοπαιδαγωγός, Ζoltán Kodály, θέτει τις προϋποθέσεις για να γίνει κανείς ένας ολοκληρωμένος μουσικός.

 Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κάθε μουσική δραστηριότητα πρέπει να καθοδηγείται από την εσωτερική αντίληψη, την ακοή και τη φαντασία. Οι δεξιότητες στους τομείς αυτούς αναπτύσσονται μέσα από το τραγούδι, και ως εκ τούτου η φωνή αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στην παιδαγωγική φιλοσοφία του Ζ. Kodály.

 Η πολύπλευρη μουσική αυτή δράση απευθύνεται σε:

1.      δασκάλους/καθηγητές όλων των βαθμίδων της μουσικής εκπαίδευσης, σε μουσικοπαιδαγωγούς, σε μαέστρους χορωδιών, σε φοιτητές μουσικών τμημάτων και σε σπουδαστές/αποφοίτους ωδείων που τους ενδιαφέρει η μουσική παιδαγωγική και το χορωδιακό τραγούδι.

2.      παιδιά, εφήβους και ενήλικες που είναι μέλη χορωδιών ή μικρότερων φωνητικών συνόλων

Στόχος της δράσης, είναι να προσφέρει, μέσα από μια σειρά μουσικών εργαστηρίων και μοναδικών χορωδιακών εμπειριών, προτάσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα της  Μουσικής Παιδαγωγικής.

Το 6ο Χορωδιακό Εργαστήρι & Συνάντηση Χορωδιών έρχεται ως συνέχεια σε μια σειρά χορωδιακών εργαστηρίων (2013-2018), που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τον αείμνηστο Αντώνη Κοντογεωργίου, του οποίου δίνουμε το όνομα, στο χορωδιακό εργαστήρι, σαν φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα μαέστρο.

Τη δράση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'' με τη στήριξη του Δήμου Σαμοθράκης.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 3  Ιουλίου 2022. Προσκεκλημένες εισηγήτριες είναι οι: Αγγελική Πλόκα, Εριφύλη Δαμιανού, Yasmin Folini.

Στο πλαίσιο της δράσης θα λειτουργήσουν τα εξής εργαστήρια:

    Καλλιέργεια της μουσικότητας (σολφέζ & μουσική θεωρία)
    Μεθοδολογία διδασκαλίας (μουσική γραφή & ανάγνωση)
    Διεύθυνση Χορωδίας (αρχάριοι & προχωρημένοι)
    Εργαστήρι Χορωδίας «Αντώνης Κοντογεωργίου»

    Καλλιέργεια της μουσικότητας (σολφέζ & μουσική θεωρία)

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την παιδαγωγική προσέγγιση του Z. Kodály και θα βιώσουν έμπρακτα τη μεθοδολογία της, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και εμπλουτιστεί από τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής παιδαγωγικής. Το εργαστήρι αυτό αποβλέπει αφενός στην προσωπική μουσική εξέλιξη των συμμετεχόντων και αφετέρου στην εισαγωγή και εκμάθηση νέων τεχνικών διδασκαλίας.


·         Μεθοδολογία διδασκαλίας (μουσική γραφή & ανάγνωση)

Ο Z. Kodály πίστευε ακράδαντα στη δύναμη της εκμάθησης μέσα από χαρούμενες δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Τι καλύτερο από τα μουσικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν με φρέσκο κι απολαυστικό τρόπο τις βασικότερες δομές της μουσικής!


    Διεύθυνση Χορωδίας (αρχάριοι & προχωρημένοι)

Ο Z. Kodály έλεγε «…τα παιδιά διαθέτουν ένα εξαιρετικό όργανο τη φωνή τους! Αρκεί να υπάρχει κάποιος να τους δείξει πως να το χρησιμοποιήσουν!» Η Διεύθυνση Χορωδίας απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους μουσικούς που έχουν χορωδίες ή επιθυμούν να δημιουργήσουν. Παρέχει γνώσεις από τις βασικές τεχνικές διεύθυνσης, λειτουργία της φωνής, της αναπνοής, μουσικά στυλ κ.ά. Οι προχωρημένοι μπορούν να διευθύνουν την εργαστηριακή χορωδία του σεμιναρίου (Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.)

 
    Εργαστήρι Χορωδίας «Αντώνης Κοντογεωργίου»

Όλα τα προηγούμενα εργαστήρια δε θα ήταν ολοκληρωμένα εάν δεν αποσκοπούσαν στη σύνδεση της μουσικής παιδαγωγικής με τη μουσική εκτέλεση. Ένας δάσκαλος μουσικής προσφέρει περισσότερα όταν είναι ένας ενεργός καλλιτέχνης. Στόχος του χορωδιακού εργαστηρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να αντιληφθούν τη φωνή τους, καθώς επίσης και να τραγουδήσουν έργα για μικτές χορωδίες και χορωδίες ομοίων φωνών, που προέρχονται από το ελληνικό και διεθνές χορωδιακό ρεπερτόριο.

Παρακάτω διαβάζουμε την ανάρτηση του μαέστρου του εργαστηρίου κ. Αγαθάγγελο Γεωργακάτο ο οποίος αναφέρει τα εξής:

- 6ο Χορωδιακό Εργαστήρι "Αντώνης Κοντογεωργίου"
- Μουσικοπαιδαγωγικό Σεμινάριο Kodály
- Συνάντηση Χορωδιών
η Εριφύλη Δαμιανού στη μεθοδολογία , η Υασμίν Φολίνι στο musiciaship training (ας το πούμε σολφέζ για να μη μακρηγορούμε), η Αγγελική Πλόκα διαδικτυακά κι εγώ στη διεύθυνση χορωδίας , όλοι μας απόφοιτοι του Ινστιτούτου Kodály στην Ουγγαρία (η δε Υασμίν καθηγήτρια εκεί μετά την αποφοίτησή της) , είχαμε μία ιδανική συνεργασία προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτόν τον υπέροχο στόχο.
Μαζί μας και τα υπερταλαντούχα παιδιά του "Xορωδιακού Eργαστηρίου" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που  χάρη στην πειθαρχία, τις ικανότητες, τη γνώση τους και την αγάπη τους για το καθαρό χορωδιακό τραγούδι, εμπνεόμενα  από τη μαέστρο τους Εριφύλη Δαμιανού ,  αποτέλεσαν ιδανικό εργαλείο για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος της διεύθυνσης χορωδίας .
Εμπνευστής και οργανωτής όλης αυτής της προσπάθειας η Γιώτα Τηγανούρια στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη δύναμη και την υπομονή της , καθώς και στους ανθρώπους που τη στηρίζουν (αν κατάλαβα καλά όλο το νησί και βασικό στήριγμα η πανταχού παρούσα και προλαμβάνουσα όλα τα πιθανά οργανωτικά προβλήματα Μαίρη Πιτιακούδη)
Συγχαρητήρια σε όλους για αυτη την επιτυχία και εύχομαι ο θεσμός να συνεχιστεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτή άλλωστε  θα είναι και η πραγματική τιμή στον πρωτεργάτη και μεγάλο απόντα της Ελληνικής Χορωδιακής Πράξης Αντώνη Κοντογεωργίου.

φωτογραφικό υλικό του εργαστηρίου μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους:

https://www.facebook.com/sfmsag12345/photos/pcb.2905854706389139/2905849593056317/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10160381757871332&set=pcb.10160381806106332

https://www.facebook.com/sfmsag12345/photos/pcb.2905854706389139/2905849629722980/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10162021602498499&set=pcb.10162021602688499

https://www.facebook.com/giota.tiganouria.9/videos/432381955213679

https://www.facebook.com/giota.tiganouria.9/videos/544006934140333

https://www.facebook.com/giota.tiganouria.9/videos/554629456252164